Medlemsmail 5 juni 2020

Nyheter som skickades ut till Demokraternas medlemmar 5 juni 2020.

Kungsportsavenyn i maj. Foto: Lars Kérla


Efter en kylig vår går vi äntligen mot sommar. Det känns skönt och vi hoppas såklart att Coronasmittan fortsätter minska så att vi njuta av vår vackra svenska sommar utan att känna oro. Vi vet att många av er är i riskgrupp, så det är viktigt att fortsätta följa de rekommendationer som gäller och vara aktsam.

På grund av det rådande smittoläget tvingades vi skjuta upp Demokraternas årsmöte som var planerat den 7 maj. Eftersom situationen fortfarande är osäker, tillsammans med de rekommendationer som råder, har styrelsen fattat beslut om att hålla ett förenklat årsmöte digitalt.

Den 4 juni skickades en kallelse till alla medlemmar i Demokraterna där de hälsas välkomna på årsmöte torsdagen den 25 juni kl. 18:00. Kallelsen är personlig och gäller endast medlemmar i Demokraterna.

Har du som medlem inte fått kallelsen, ber vi dig i första hand att kontrollera din spamkorg/spamfilter. Säkerställ gärna att utskick@localhost är markerad som ”trovärdig avsändare” i ditt mailprogram. I andra hand skickar du ett mail till info@localhost.

Hänt inom politiken

Front advokater

På sistone har det skrivits en del om Front advokater som är en av Göteborgs stad upphandlade och anlitade advokatbyråer. En utredning har visat hur de har brustit inom en mängd olika områden, men framför allt i sitt sätt att redovisa tid.

Läs gärna Adam Cwejmans ledare i GP, Göteborgs Stad skall inte låta sig luras >>

Med anledning av detta har Demokraterna lagt ett yrkande till kommunstyrelsen om att häva ramavtalet med Front advokater.

-”Det handlar om att bevara skattepengarna. Men framförallt om att bevara tilliten till den politiska styrningen och ledningen i Göteborg, det lilla som kan tänkas finnas kvar”, säger Martin Wannholt.

Yrkandet bordlades av Axel Josefsson (M) till 17 juni.

Länk till Demokraternas yrkande >>

Länk till artikel i GP, Demokraterna vill häva avtalet med Front >>

Corona

Coronastyret mellan Alliansen och S går nu mot sitt slut (30 juni). De partier som, precis som vi, inte ingår i denna uppgörelse jobbar ändå aktivt med att skicka in yrkanden för att underlätta i Corona-pandemin.

Länk till yrkande – Stöd till fortsatt boende >>

Länk till yrkande – Serveringstillstånd för alkohol >>

Aktuell information publiceras löpande på Göteborg stads hemsida, länk >>

EBO-lagen, låt oss möjliggöra för bättre integration

Demokraterna har tillsammans med (S) röstat igenom att undanta hela Göteborg från asylsökande enligt EBO-lagen. Detta är ett viktigt steg för att inte öka segregationen ytterligare.

Nu har migrationsverket sagt ja till Göteborgs och ytterligare tio kommuners ansökningar om att undanta hela kommunen. Men vi har tyvärr mött ett obegripligt motstånd och påhopp från alliansen i Göteborg. I februari kallade Axel Josefson (M) vårt förslag för en ”desperat åtgärd” och sa ”den lagstiftning som finns ger inte de möjligheterna”. Nu har vi Demokrater minskat trycket från asylsökande via EBO-lagen i Göteborg. Sverige som helhet saknar en plan för flyktingmottagande och integration.

Läs artikel i GP – Asylsökande begränsas i hela Göteborg >>

Demokraterna agerar mot nedskärningar inom förskola och skola

Demokraterna gör skillnad. Detta har visat sig vid ett flertal tillfällen bara under de senaste veckorna. Under våren har vi sett åtskilliga exempel på negativa effekter av alliansens nedskärningar inom välfärden. Det pågående skolhaveriet med felaktiga elevplaceringar kan knappast ha undgått någon. Jessica Blixt är kommunalråd och ansvarig inom Demokraterna för förskola och skola. Läs mer på Demokraterna hemsida om hennes arbete gällande de felaktiga skolplaceringarna, tvångsförflyttning av förskolelärare och hennes kamp att rädda de öppna förskolorna.

Länk till artikel på hemsidan >>

Demokraternas arbete mot hedersförtryck

Amandakommissionen är en haverikommission som tillsattes i april 2019 efter GP:s granskning av fallet i Amanda i Göteborg som vid 12 års ålder giftes bort till en vuxen man i Irak, våldtogs och sen födde tvillingar på Östra sjukhuset. Därefter fördes hon utomlands igen och fick lämna barnen till förövaren. Kommissionen skulle gå igenom Amandas fall, men även 45 andra ärenden.

Länk till GP:s granskning om fallet Amanda >>

Amandakommissionens rapport blev färdig i maj 2020 och går att läsa här >>

Enligt Demokraternas Jessica Blixt och Sofie Löwenmark vittnar Amandakommissionens slutsatser om mycket allvarliga brister i Göteborgs Stads arbete med barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck, skriver de på GP debatt.

Läs debattartikeln här >>


Demokraternas budgetförslag för VGR 2021

Vi har i skrivande stund precis blivit klara med Demokraternas budgetförslag för Västra Götalandsregionen 2021. I regionen styr alliansen tillsammans miljöpartiet (grönblå samverkan) och med de få mandat vi har är våra möjligheter att påverka begränsade. Utifrån vårt budgetförslag ska vi nu försöka driva olika konkreta sakfrågor i Regionfullmäktige. Regionens helt dominerande uppgift är sjukvården, vilken är extra hårt belastad i år.

Läs Demokraternas budgetförslag för VGR 2021 här >>

Beslut om budget kommer att tas 9 juni och en tilläggsbudget i höst under ett tvådagars budgetmöte 2 och 3 november.

Regionfullmäktigemöten går precis som alltid att följa via webben, länk till webbsänding >>

Vi håller oss uppdaterade om covid-19 och läget i Västra Götalandsregionen (VGR).

Följ aktuellt om covid-19 på Västra Götalands hemsida >>

Från Gullspång till Göteborg – Demokraternas budgetförslag i Västra Götalandsregionen 2021.


Förslagslåda på hemsidan

En ny funktion i form av en Förslagslåda finns nu tillgänglig på hemsidan. Vi tar tacksamt emot synpunkter och förslag på förbättringar inom Göteborgs stad eller Västra Götalandsregionen. Sprid därför gärna informationen om ”Demokraternas förslagslåda” när ni hör bra förslag. Förslagslådan nås via startsidan och består av ett formulär där man även anger om man önskar återkoppling på förslaget.

Länk till Demokraternas förslagslåda >>  


Ledamot i Göteborgs sverigefinska råd sökes

Har du intresse för nationella minoriteters rättigheter och skulle vilja engagera dig mer för Demokraterna eller känner du någon som är intresserad av uppdraget? Skicka mail till info@localhost och skriv lite kort om dig själv, så kontaktar vi dig.

Här kan du läsa mer om uppdraget >>