På GP debatt – Stoppa det orimligt dyra badhuset i Gullbergsvass

Kostnaden för Alliansen och de rödgrönrosas hastigt utredda badhus landar på tre miljarder kronor. Göteborg behöver ett nytt badhus – men inte till vilket pris som helst. Gullbergsvasshaveriet måste stoppas, skriver Jonas Attenius (S) och Martin Wannholt (D).

Valhallabadet har en särskild plats i Göteborgs historia. Generationer av göteborgare har lärt sig simma, hoppa eller dyka med klassiska mosaikväggen som fond. Men anläggningen, som invigdes redan år 1956, är sliten. Alla partier är eniga om att Valhallabadet behöver ersättas.

Trots denna enighet valde den avtalsbundna sjuparti-koalitionen, bestående av den borgerliga Alliansen och de rödgrönrosa partierna, att låta den politiska prestigen gå framför en bred lösning. I stället för att komma till bordet och förhandla har de sju partierna helt avfärdat Valhallas historiska placering för att, utan ordentlig diskussion, snabbt driva igenom att göteborgarnas egna badhus ska placeras mitt i Gullbergsvass.

Enligt nya beräkningar kommer notan för detta prestigeprojekt landa på över tre miljarder kronor – en närmast obegripligt hög siffra för en simhall.

Olämplig placering av Gullbergsvassbadet
Enligt nya beräkningar kommer notan för detta prestigeprojekt landa på över tre miljarder kronor – en närmast obegripligt hög siffra för en simhall. Göteborgarna måste kunna förvänta sig att stora investeringar, finansierade ur medborgarnas gemensamma kassa, förbereds och planeras bättre än så. Gullbergsvassbadet riskerar att bli Gullbergsvasshaveriet. Det finns flera anledningar till att placeringen är olämplig och otillgänglig:

Det kostar att bygga på lera. Stadsbyggnadskontoret konstaterar att Gullbergsvassleran är mellan 80 och 100 meter djup, vilket försvårar och fördyrar simhallsbyggnation på platsen. Att stora delar av centrala Göteborg, och särskilt de älvnära områdena, består av svårhanterlig lera borde inte komma som en nyhet för de sju partierna.

Badhuset placeras ovanför en tågtunnel. Närheten till Västlänkstunneln innebär en risk för att stora skador kan uppstå när jordmassor rör sig. Detta kräver att särskilt dyr pålning måste användas, vilket både tar längre tid och innebär en högre kostnad för skattebetalarna.

Marken kräver dyra förberedelser. Den utpekade marken är långt från klar för byggnation – det krävs sanering, rivning och upprensning. Bara att förbereda den aktuella marken kan sluta på flera hundra miljoner kronor.

Badhuset är orimligt stort. Under processen har dyra relaxavdelningar, överdimensionerade gymytor och ännu fler simbassänger tillfogats förslaget.

Vem byggs badet för?
Göteborgarna borde ställa sig en enkel fråga: Vem byggs egentligen badet för? Enligt tillgänglig information dimensioneras badet för en miljon (!) besökare per år, att jämföra med Valhallas knappt 500 000. Besöksfördubblingen ska inträffa trots att man förväntar sig att familjesimning, utbildning och mycket annat flyttas till de nya lokal- och områdesbad som öppnar under kommande år – aktiviteter som idag lockar människor till Valhalla. Denna ekvation löser sjupartikoalitionen genom att simhallen ska locka ”badsugna från hela regionen”. Detta är en skandal i sig. Alliansen och de rödgrönrosa vill låta göteborgarna, via skattsedeln, ta notan för kranskommunernas invånare. Göteborgs skattepengar ska inte bekosta ett regionalt badpalats.

Socialdemokraterna och Demokraterna menar att det finns en kostnadsmässigt, besöksmässigt och byggmässigt bättre placering för ett nytt Valhallabad: Mitt emot det nuvarande Valhallabadet. Genom att lägga badhuset där, i nära anslutning till evenemangsstråket, undviker vi de sju partiernas dyra misstag. Där kan ett rimligt badhus byggas, med anläggningar anpassade för göteborgarnas behov. Marken är förberedd, lerdjupet har bättre byggförutsättningar och pålningen fördyras inte av en tågtunnel. Dessutom är evenemangsstråket byggt för att göteborgare – även från de yttre delarna av staden – ska kunna ta sig dit snabbt, enkelt och kollektivt. Jämfört med den långvariga byggarbetsplatsen Gullbergsvass är området lättillgängligt för samtliga göteborgare, oavsett trafikslag – inte bara för tågresenärer från kranskommunerna.

Rusta upp Valhallabadet
Trots den ofattbart höga kostnaden verkar sjupartikoalitionen gå vidare med sitt Gullbergsvasshaveri. För oss är detta oacceptabelt. Det är medborgarnas skattepengar vi hanterar, och då måste hanteringen alltid vara noggrann, varsam och sparsam. Socialdemokraterna och Demokraterna, Göteborgs två största partier, vill verkligen bygga ett nytt badhus åt göteborgarna – men inte till vilket pris som helst. I väntan på att vårt förslag grundligt utreds vill vi rusta upp det nuvarande Valhalla till att hålla i några år till. Efter flera misslyckade projekt har staden inte råd att slarva till det igen. Nästa Valhallabad måste vara utrett och analyserat till minsta krona.

Alliansen och de rödgrönrosa har fortfarande chansen att, utan dröjsmål och eftersläpning, avfärda Gullbergshaveriet helt från den politiska dagordningen – och sedan återvända till förhandlingsbordet. Låt inte den politiska prestigen kosta tre miljarder kronor.

Jonas Attenius (S), kommunalråd
Martin Wannholt (D), kommunalråd

Länk till artikeln i GP >>