Medlemsmail 3 juli 2020

Nyheter som skickades ut till Demokraternas medlemmar 3 juli 2020.

Bältesspännarparken i juni. Foto: Lars Kérla


Trevlig sommar alla Demokrater

Sommaren är här och det innebär för många efterlängtad ledighet och semester. I år blir det en annorlunda sommar med mycket reflektion, då det kan vara svårt att känna glädje när vi har förlorat så många av våra äldre i förtid. Många har också tvingats till isolering och inte fått träffat sina nära och kära på lång tid.

Sommaren är ofta glädjens tid för våra barn och unga. Men vi vet att i Göteborg är det många barn och föräldrar som får ägna lovet till oro och alternativa planer på flytt och annan skolgång, efter stadens allvarliga misslyckande med skolplaceringar.

Under våren som gått har Demokraterna lagt flera konkreta förslag i Kommunstyrelsen för att lindra Coronaeffekterna i samhället för våra medborgare och näringslivet. Tyvärr har vi inte fått särskilt mycket gehör från majoriteten som styr i Göteborg. Demokraternas företrädare har oförtröttligt arbetat för mer resurser till förskolan och skolan samt att kräva och följa upp åtgärder för varje enskilt barn som har drabbats av skolvalshaveriet. Vi upplever tyvärr att den politiska majoriteten och ansvariga tjänstemän inte tar uppdraget på tillräckligt stort allvar för barnens trygghet.

Tack alla som ställer upp för Göteborg. Speciellt till er förtroendevalda Demokrater i nämnder, bolag, stadsrevisionen, medborgarvittnen och nämndemän, som gjort viktiga insatser för Demokraterna under våren.

Stort tack till våra aktiva Kunskapsgrupper som arbetar intensivt med att forma Demokraternas politik för Göteborgs utveckling. Och naturligtvis till alla våra medlemmar som stöttar Demokraterna och ser behovet av förändring i Göteborg.

Var rädda om varandra, håll avstånd och ha en fin och avkopplande semester.

Hälsningar

Martin

Partiledaren Martin Wannholt på det digitala årsmötet 25 juni.


Hänt inom politiken

Kommunfullmäktige

Den 16 juni hölls det sista mötet i Kommunfullmäktige innan sommaruppehållet. Det var det tredje ”corona-mötet” som hölls med halverad styrka, fokus på beslutsärenden och utan långa debatter. Martin Wannholt var uppe i talarstolen i ärende 3 – Delårsrapport mars. Han pratade om ekonomin och vårt yrkande gällande mer pengar till förskolan och skolan. Alliansen och Socialdemokraterna lade endast 90 miljoner istället för våra 300 miljoner kronor till förskolan och skolan.

”Det är en tråkig dag, att det har lyckats samlas, ännu en gång, i den här församlingen, en majoritet som inte klarar och orkar att prioritera våra barn och unga. I vårt yrkande föreslår vi 200 miljoner till grundskolenämnden, det kommer inte räcka, men det kommer hjälpa en del. 100 miljoner till förskolenämnden för att få stopp på de här tvångsförflyttningarna och kompetenssänkningen som pågår och som vi läser om i tidningarna var och varannan dag.”

Se Martins tal här >>

Länk till Demokraternas yrkande >>

Front advokater

I förra medlemsmailet skrev vi om Front advokater som är en av Göteborgs stad upphandlade och anlitade advokatbyråer. En utredning visade omfattande brister hos den stora advokatbyrån, men inköps- och upphandlingsnämnden beslutade att inte häva avtalet.

Demokraterna la därefter ett yrkande i Kommunstyrelsen. På mötet den 17 juni, förlorade Demokraterna voteringen med siffrorna 10-3 och fick enbart stöd av SD.

”Vi yrkar att avtalet ska hävas. Det är det enda anständiga”, sa partiets gruppledare Martin Wannholt när han la yrkandet, och fortsatte,

”Man kan inte utgå ifrån att man skulle förlora en process. Sannolikt finns det en hel del ytterligare felaktigheter som kan komma fram i en process mot Front. Så det ser vi bara som positivt.”

Länk till artikel i GP – Hård ton men ingen hävning av Fronts avtal >>

Länk till Demokraternas yrkande >>

Lokalisering av det nya lokalbadet

Moderater, vänsterpartister, miljöpartister, liberaler, centerpartister och kristdemokrater beslutade på Kommunstyrelsens möte 17 juni att fortsätta utreda badspektaklet i Gullbergsvass. Ett kommunalt lånefinansierat regionbad för flera miljarder kronor. Stadens ledning skadar nu Göteborgs utveckling. Vi behöver bygga skolor, förskolor och äldreboenden – inte fler politiska prestigeprojekt:

”Det kommer bli precis som med linbanan. Det kommer slösas bort ett tiotal miljoner på utredningar innan det kommer tillbaka med ett avslag”, säger Martin Wannholt (D), kommunalråd.

”Demokraterna och Socialdemokraterna ser lika på frågan. Platsen är fel vald, kostnaden är alldeles för hög och partierna vill hellre bygga det nya centralbadet vid dagens läge i evenemangsområdet.”

Länk till artikel i GP – Politiskt storbråk om Sveriges dyraste bad >>

Länk till yrkande från (D) och (S), se sidan 3 >>


Digitalt årsmöte 25 juni

På grund av situationen med Corona tvingades vi att skjuta upp vårt årsmöte, planerat 7 maj. När sedan ingen lindring skedde beslutade vi att genomföra årsmötet digitalt den 25 juni, för att sedan hålla ett extra årsmöte den 22 oktober.

Styrelsen samlades i en studio på Svenska Mässan, medan medlemmarna kunde följa mötet digitalt via dator eller surfplatta.

Vi vill tacka alla de medlemmar som deltog på mötet och för ert engagemang under denna kväll som troligen var en av årets varmaste! Till er som inte hade möjlighet att delta, går det att ta del av inspelningar från mötet, se länk nedan.

Läs mer om årsmötet på hemsidan >>

Länk till inspelning av årsmötet >>

Länk till protokoll från årsmötet 25 juni >>

Mer information om extra årsmöte 22 oktober kommer efter sommaren.

Jan Jörnmark presenterar Kunskapsgrupperna och status för Handlingsprogrammet på årsmötet 25 juni.

Uppmärksammade Demokrater

Under juni månad uppmärksammades två av våra Demokrater.

Iréne Sjöberg Lundin som är vår talesperson inom Kultur med uppdrag både i Kommunfullmäktige och Kulturnämnden belönades med en kunglig medalj av 5:e storleken för sina insatser. I 30 år har Iréne engagerat sig inom kultur. Medaljen kommer att delas ut vid en ceremoni på slottet den 1 september. Vi är mycket stolta över Iréne som en av våra ledande Demokrater och gratulerar henne varmt till den fina utmärkelsen!

Länk till artikel i GP – Iréne får medalj av kungen >>

I juni utsågs Kjell Larsson, Demokraternas gruppledare i Stadsdelsnämnden Västra Göteborg till ordförande i Europas största organisation för hemlöshet – FEANTSA. Organisationen grundades 1989 och representeras i dagsläget av över 130 medlemsorganisationer från 30 länder, inklusive 28 medlemsstater. De får ekonomiskt stöd från EU-kommissionen för genomförandet av sin verksamhet. De samarbetar också med andra EU-institutioner, och har rådgivande status vid Europarådet och FN. FEANTSA arbete består av att gå i ständig dialog med europeiska institutioner, nationella och regionala regeringar för att främja utveckling och genomförande av effektiva åtgärder för att få slut på hemlöshet.

Vi gratulerar Kjell och önskar honom lycka till med detta viktiga uppdrag.

Vi gratulerar Iréne Sjöberg Lundin och Kjell Larsson!