På GP debatt – Rätt att stoppa bidragen till studieförbundet Ibn Rushd

Demokraterna har varit drivande för att stoppa bidragen till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Göteborgarnas skattemedel får aldrig aktivt stödja islamism, antisemitism, rasism, kvinnoförtryck och verksamhet som motverkar demokrati och integration, skriver bland annat Martin Wannholt (D), partiledare och kommunalråd.

Martin Wannholt, Jessica Blixt, Per Holm och Mariette Risberg skriver på GP debatt 6 mars 2021

Under täckmantel av folkbildning har Göteborg skattefinansierat islamistisk verksamhet som riskerar att öka utanförskap och spä på motsättningar mellan människor i vår stad. Allt under förespegling att stödet går till verksamhet ”som bidrar till att stärka och utveckla demokratin”.

Demokraterna yrkade redan i juni 2020 att bidragen till Ibn Rushd skulle stoppas men Alliansen och Socialdemokraterna ville att ytterligare utredning skulle inledas, vilket då gjordes. Nyligen stoppades äntligen Göteborgs skattefinansiering av det starkt kritiserade studieförbundet Ibn Rushd av en bred majoritet i Socialnämnden Centrum. Ett viktigt beslut men som borde ha tagits långt tidigare. Att även Socialdemokraterna i åtminstone Göteborg tydligt nu sätter ner foten mot extremismen är något vi välkomnar.

Väckt starka reaktioner
Några som tyvärr varken håller med om beslutet eller granskningarnas slutsatser är de rödgrönrosa partierna – Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ – som alla vill fortsätta betala ut kommunalt stöd till Ibn Rushd. Daniel Bernmar, gruppledare för Vänsterpartiet intervjuas i GP. Han rasar då över vad han påstår varit ”en djupt rasistisk kampanj” och ”häxjakt” som är politiskt driven, mot Ibn Rushd. Vidare skriver Bernmar i ett meningsutbyte på sitt twitterkonto att ”antisemitism finns om man kollar vad personer sagt och gjort i andra sammanhang men ytterst sällan”

Med brandattentatet mot synagogan i Göteborg för några år sedan i minnet går det inte att acceptera skattefinansierad antisemitism med Bernmars motivering. Inte ens om hans påstående om ”ytterst sällan” hade varit sant.

Resonemanget är rakt igenom ett dråpslag mot våra gemensamma demokratiska värden och mot göteborgarna – oavsett deras tro eller ursprung. Avstånd mot antisemitism kan inte utövas med selektiva glasögon.

I sitt uttalande förminskar Bernmar (V) tyvärr också muslimer och föser in dem i en islamistisk fålla som de är lika trötta på att förknippas med, som att hänvisas till. Hans uttalande riskerar också att förstärka den negativt stereotypa bilden av muslimer som problematiska och intoleranta.

Kontroversiella samarbeten
Bland Ibn Rushds medlemsföreningar återfinns den strikt salafistiska och extremistkopplade Bellevuemoskén och Erdogans auktoritära regims moské. Vidare en förening som bjudit in en ökänd antisemitisk föreläsare och en predikant som talat om att 12-åriga flickor hamnar i helvetet om de inte täcker sig och en moské som på sin hemsida rättfärdigat polygami med hänvisning till islam och som redogjort för parallella juridiska regelverk och kvinnors underkastelse.

Flera andra har bedrivit könssegregerade verksamheter som förstärker hedersnormer och begränsar unga flickors liv varje dag. Ytterligare en förening har bjudit in en ökänd kontroversiell predikant som förespråkat dödsstraff för den som lämnar islam.  Två ytterligare föreningar har redovisat öppna kopplingar till den starkt antisemitiska och islamistiska turkiska rörelsen Milli Görüs.

Göteborgs stads interna granskningar, som tagits fram med hjälp av bland andra Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet och samordningsfunktionen mot våldsbejakande extremism, bekräftar tidigare kartläggningar som gjorts av både forskare och journalister. De pekar även på att Ibn Rushds verksamhet i hög utsträckning ägnat sig åt religionsutövning i strid mot villkoren och förordningen för statsbidraget till Studieförbunden.

Antisemitism, rasism och kvinnoförtryckande synsätt och handlingar får aldrig finansieras med göteborgarnas skattepengar.

Studieförbunden ingår i Folkbildningsrådet som gör kontinuerliga granskningar av sina studieförbund, dvs sig själva. Vi efterfrågar en ordentlig extern granskning av Folkbildningsrådets verksamhet för att säkerställa att inte heller statliga medel tillåts finansiera odemokratisk verksamhet.

Vi i Demokraterna är glasklara. Antisemitism, rasism och kvinnoförtryckande synsätt och handlingar får aldrig finansieras med göteborgarnas skattepengar. Demokraternas arbete för att få bukt med skattefinansiering av odemokratisk verksamhet och utbetalningar till renodlat fusk stannar inte vid Ibn Rushd. Alla partier måste dra en skarp gräns mot rasism, islamofobi och antisemitism.

Demokraterna kommer outtröttligt att fortsätta arbetet för demokratin och att göteborgarnas pengar ska användas ansvarsfullt.

Martin Wannholt (D), partiledare och kommunalråd

Jessica Blixt (D) kommunalråd

Per Holm (D), socialnämnd centrum

Mariette Risberg (D), socialnämnd centrum

Länk till artikeln i GP >>