Medlemsmail 5 februari 2021

Nyheter som skickades ut till Demokraternas medlemmar 5 februari 2021.

Niclas Winterqvist spelar in film om Demokraternas viktiga arbete inom Idrott och förening. Foto: Jan Jörnmark


Hej igen Demokrater.

Årets första månad har passerat och den har varit händelserik inom politiken och hos Demokraterna.

En stor framgång för oss var att vi lyckades rädda anslagen till förskolan på det senaste Kommunfullmäktigemötet 28 januari. I Alliansens budget som gick igenom i höstas hade man inte tagit höjd för de hyreshöjningar som väntade förskolan p.g.a. en ny hyresmodell för staden. Ett misstag som också flera andra partier gjorde, även Demokraterna.

Felaktigheter kan dock rättas till, något som Demokraterna föreslog i ett yrkande, som S anslöt sig till, genom att skjuta till 80 miljoner kronor.

Demokraternas Jessica Blixt i replikskifte med Hakan Önal (M) ”Så budgeten är inget problem – ändå ser vi barngrupper med 26 barn? Och vi ser förskolor som måste göra sig av med kompetent personal – men det har heller inget med budget att göra?”

Förslaget från D och S gick igenom och vi kan idag glädjas åt att förskolorna slipper nedskärningar.

Länk till yrkandet, se sidan 8 >>

Länk till artikel i GP – Förskolenämnden får ett tillskott på 80 miljoner

Vi har också skrivit ett yttrande i Kommunstyrelsen om att avstyrka regeringens undermåliga förslag till uppluckring av en nya mer restriktiv flyktingpolitik. För oss i Göteborg som tagit emot väldigt många nyanlända måste situationen nu stabiliseras – inte minst för att klara just förskolan och skolan.

Yttrande över Justitiedepartementets kompletterande promemoria till betänkandet – En långsiktigt hållbar migrationspolitik, länk här >>

Det har tagits flera initiativ vad gäller kultur och stadsbyggnad, som är två områden som hör ihop på ett nära sätt. Tre av våra ledamöter skrev en debattartikel om vårt behov av ett Skönhetsråd för att få kontroll över hur staden byggs.

Innan januari var slut hann vi också skriva ytterligare en debattartikel i GP om Gårdaskolans framtid. En skola som tillåtits förfalla under en lång tid, vilket har lett till att den blivit rivningshotad. Så kan vi inte ha det i Göteborg, utan det som behövs är en genomtänkt modell där näringslivet får tillfälle att bli en aktiv utvecklare av sådana fastigheter. Det handlar om att skapa möjligheter där det idag råder förfall. Göteborg har sett nog av stadsförstörelse.

Länk till artikel i GP – Låt vanligt folk vara med och påverka hur staden ska se ut >>

Länk till artikel i GP – Så kan Gårdaskolan och andra gamla byggnader bevaras >>

Gårdaskolan. Foto: Jan Jörnmark

Vi arbetar nu vidare med många nya frågor. En fråga som kommer att bli viktig är Sahlgrenska Life. Ett miljardprojekt som vi ser risker med. Vi lägger nu stor kraft på att försöka hitta bättre vägar framåt. Sahlgrenska behöver tveklöst nya och bättre lokaler, men priset får inte bli så högt att verksamheterna hotas av jättehyror.

Yrkanden med förslag från Demokraterna är på gång inför att ärendet ska upp, både i Fastighetsnämnden och i Byggnadsnämnden. Dessutom har en interpellation skickats in till nästa möte i Regionfullmäktige 16 februari där vår fullmäktigegrupp ställer ett antal frågor till Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson angående projektet.

Läs interpellationen här >>

Se klipp från SVT Väst där Martin Wannholt uttalar sig >>


Valrörelsen inför 2022 startar

Vi har också spelat in en film (se bild i början av det här mailet), som handlar om vad en av våra kunskapsgrupper åstadkommit och hur den arbetar. Det är Idrott & förening med Niclas Winterquist i spetsen som gjort den. Niclas är ansvarig för kunskapsgruppen samt en av Demokraternas ledamöter i Idrotts och föreningsnämnden. Liknande filmer och möjlighet att följa kunskapsgruppernas arbete och den politik som utvecklas kommer nu att produceras under året. Vilket betyder att det är nästa års valrörelse som nu startar upp under hela 2021.

Filmen kommer att ha premiär under nästa vecka och finnas synlig på sociala medier.

Inom en månad blir det också ett nytt digitalt medlemsmöte, som då arrangeras av en av våra Kunskapsgrupper. En kallelse till det kommer också i nästa vecka.


Nytt digitalt evenemang – Martin rapporterar

Den 2 februari, höll Martin Wannholt ett digitalt medlemsmöte direkt från Rådhuset, där han rapporterade om det senaste inom politiken och vad som är på gång. Det var ett drygt 100-tal glada Demokrater som anslöt för att lyssna på Martin. Feedbacken så här långt har varit positiv, så vi har beslutat oss för att fortsätta med en digital direktrapport från Rådhuset av Martin en gång i månaden.

Tack för att ni deltog, det var mycket trevligt att få se så många välkända ansikten på datorskärmen!

Martin direktrapporterade från Rådhuset den 2 februari.


Demokraterna söker

Demokraterna har för tillfället tre lediga tjänster där vi söker en budgetsekreterare till Västra Götalandsregionen, politisk sekreterare inom kommunikation och en politisk sekreterare inom utbildningsfrågor.

Läs mer på vår hemsida och tipsa gärna lämpliga kandidater och Demokrater att söka ett spännande och utmanande jobb hos stadens och regionens bästa parti.

Länk till lediga tjänster >>


Förlängning av medlemskap för 2021

Det har under de senaste två veckorna skickats ut två mail till alla medlemmar angående förlängning av medlemskap för 2021. Stort TACK till alla er som vill fortsätta att stötta oss genom medlemskap! Vi fortsätter vårt arbete med att förbättra politiken i Göteborg och det är viktigt att Du är med.

Har du missat att förlänga ditt medlemskap görs det antingen via länken i det mail som skickats ut eller via Swish 123 238 6639 eller Bankgiro 171-0938.

Medlemsavgiften är 100 kr.

Är du under 26 år är medlemskap kostnadsfritt, så betala inte utan skicka då ett mail till info@localhost att du är ungdom och bifoga ditt personnummer.

Tack för att du stöttar Demokraterna!