På GP debatt – Alliansen har slarvat bort vårdvalet för äldreomsorg

En jämn och god kvalitet med inflytande och möjlighet till valfrihet på ålderns höst är ett mål för oss demokrater som dessvärre alliansens planeringsförmåga nu försenat, skriver bland andra Martin Wannholt (D), kommunalråd och gruppledare.

Foto: unsplash

Vi Demokrater vill se en långsiktig och hållbar utveckling som ger förbättringar för alla äldre i Göteborg. Där fokus är ökad kvalitet och inflytande.

Det införande som skulle ske med fritt val bland vård- och omsorgsboenden i Göteborg från 1 juli har tyvärr slarvats bort av alliansen. Det är en stor brist på ledarskap från Kristdemokraterna och alliansens sida att de inte förbereder en utlovad och efterlängtad reform.

Vad alliansens brist på planering visar är att de tycks indifferenta gentemot äldre och anställda på stadens äldreboenden. Vi är på väg ut ur en långvarig pandemi som slagit hårt mot våra äldre och anställda, vi har en ny organisation och det finns ingen utvecklingsplan. Det är då ansvarslöst att klubba igenom ett politiskt beslut utan tillräckliga underlag och någon form av helhetslösning.

Saknar genomförandeplan

Genom att sakna en plan för genomförandet, riskerar de att försätta delar av den kommunala verksamheten i ett organiserat kaos. Det får bli som det blir och förvaltningen får lappa och laga efter detta. Det är helt oansvarigt, och genomförandet går naturligtvis att planera för ett strukturerat införande av valfrihet – vilket skulle gynna de äldre, stadens egenregi och de privata utförarna.

Vi demokrater har nu krävt att snabbt ta fram en planering och ett genomförande som går att hantera utan att skapa kommunalt kaos och därmed riskera att ställa grupper av äldre mot varandra. Det finns många fina privata boenden som på grund av alliansens slarv tvingas vänta ytterligare några månader för att kunna öppna för alla som vill bo där.

Demokraternas fick igenom ett tilläggsyrkande om att ta särskild hänsyn i enskilda ärenden, så att fler äldre kan välja ett boende i sin närmiljö oavsett regiform. En valfrihetsventil tills alliansen förhoppningsvis löser beslutade uppdrag och får till en planering.

Lovar mycket

Elisabeth Lann (KD) och alliansen har lovat ett snabbt genomförande men inte planerat utifrån detta. Precis som när hon drev på för att bygga Sveriges dyrast badhus i Gullbergsvass. Sluta bygga luftslott med skattepengar och ta det kommunala ansvaret för alla äldre på allvar. De reservpengar som alliansen är beredda att använda som kompensation för bristande planering kan istället ge guldkant varje dag för äldre oavsett om de bor i kommunala eller privata boendeformer.

Sluta bygga luftslott med skattepengar och ta det kommunala ansvaret för alla äldre på allvar.

I Göteborg finns nu möjligheten att utveckla våra egna vård- och omsorgsboenden med hög kvalitet, välkomna seriösa privata aktörer och införa stor valfrihet för den enskilde. Det kräver dock att minoritetsstyret inom alliansen steppar upp och att övriga allianspartier stöttar Kristdemokraterna i detta ansvar.

Martin Wannholt (D), kommunalråd och gruppledare
Yvonne Lundberg (D), ledamot i äldrevård och omsorgsnämnden
Vasile Sirbu (D), ledamot äldrevård och omsorgsnämnden
Jessica Blixt (D), kommunalråd

Länk till artikeln i GP >>