På GP debatt – Segregation är okunskap

Demokraternas partiledare Martin Wannholt

BAKGRUND TILL ARTIKEL I GP 2017-07-31

GP Debatt frågade om vi ville medverka med en debattartikel i en artikelserie om vad fullmäktiges olika partier har för politik för att bryta segregationen, arbetslösheten, kriminaliteten, de fallande skolresultaten och trångboddheten i Göteborgs särskilt utsatta förorter. För oss i Demokraterna är detta en av de viktigaste frågorna för stadens utveckling, att vända segregationen.

Debattartikeln i sin helhet, publicerad i GP 2017-07-31:

SEGREGATION ÄR OKUNSKAP

Vi i det nybildade partiet Demokraterna vill återinföra demokratins värdegrund i Göteborg. Sveriges grundlag, vår demokratiska manual, förklarar att det offentliga ansvaret är att trygga rätten till arbete, bostad och utbildning samt verka för social omsorg, trygghet och hälsa.

ÅTERINFÖR KVARTERSPOLISER
Nästan hela världen bor i Göteborg. Det innebär fantastiska möjligheter för vår stad. Men Göteborg, och speciellt våra sju särskilt utsatta områden, lider allvarlig brist på trygghet. Det blir inga fler poliser i Sverige förrän tidigast år 2020, oavsett riksdagsbeslut. Vi kan inte vänta på en framtida trygghet, den behövs nu. Trots statligt ansvar är Demokraterna beredda att säkerställa tillräckligt många kvarterspoliser för att öka tryggheten. Närvarande kvarterspolis krävs för att upprätthålla allmän ordning och säkerhet samt ge medborgarna annat skydd och hjälp. Med polisiärt förtroendearbete skapas tillit, vilket hjälper till att trycka tillbaka kriminalitet och icke-demokratiska krafter.

BIDRA ISTÄLLET FÖR BIDRAG
Göteborg ska vara staden där alla har samma rättigheter och möjligheter, men också skyldigheter att efter bästa förmåga vara med och bidra till vårt gemensamma bästa. Utanförskap och arbetslöshet skapar ojämlikhet och sociala klyftor. Det finns flera samhällsnyttiga uppgifter som skulle kunna utföras. Vi vill att den som ansöker om samhällets stöd, också ska vara med att bidra till samhällets bästa.

ÖPPNA FÖR FLER BOSTÄDER
Det är glädjande att det byggs nya bostäder även i våra särskilt utsatta områden. Men det räcker inte. Det behövs fler olika boendeformer och möjligheter till ökat ägande, även för de med lägre inkomster. Fler kloka ombildningar till bostadsrätt eller ägarlägenheter behövs. Pengarna ska återinvesteras i området. Vi behöver också släppa fram små tomter för ökat självbyggeri.

BYGG UT FÖRSKOLAN
Med fler i arbete behövs fler förskoleplatser. Många av de barn som skulle må bäst av att få gå i förskolan, är de barn som idag ges minst tillgång till densamma. Detta är också en stor jämlikhetsfråga i våra utsatta områden.

EN LIKVÄRDIG SKOLA
För att skolan ska lyckas med sitt uppdrag krävs en god och trygg arbetsmiljö för elever och skolpersonal. Skolorna ska garanteras tillräckliga resurser och enhetliga direktiv, för att ge alla elever samma möjligheter och tillgång till en bra skola. Alla barn måste ges grundläggande kunskaper och förutsättningar att få godkända betyg.

Vi behöver förstå Göteborgs särskilt utsatta områden såsom demokratiskt utsatta områden. Med kunskap och konkreta lösningar kan vi återskapa demokratin att gälla hela Göteborg.

Martin Wannholt (DEM)                                    Ulf Boström (DEM)

Länk till artikeln i GP >>

TILLÄGG TILL ARTIKELN:
P.g.a. det begränsade utrymme vi fick i artikeln vill vi förklara följande gällande återinförande av kvarterspoliser. Demokraternas linje är att kommunen av flera skäl behöver säkerställa en polisiär lokal närvaro dygnet runt i våra särskilt utsatta områden. Detaljer och finansiering kommer finnas i vårt yrkande i kommunstyrelsen om två veckor. Förslaget bygger på ett samarbete med polisen där stadens kvarterspoliser naturligtvis lyder under ordinarie polisorganisation.