Medlemsmail 5 juli 2019

Nyheter som skickades ut till Demokraternas medlemmar 5 juli 2019.

 

Foto: Lars Kérla

 

 

 

 

 

 

 


Demokraterna önskar alla medlemmar en skön sommar!

Många av oss har redan gått på semester och några arbetar lite till. Det märks i varje fall att tempot har gått ner i ”semester-mode” vilket vi Demokrater behöver efter ett års hårt arbete.

Stadens och regionens styrande kommunal- och regionråd har under den gånga veckan frotterat sig under politikerveckan i Almedalen. Något som vi Demokrater avstår. De pengar som detta event kostar, riktad till en mycket liten publik, skulle göra mer nytta här hemma i Göteborg. Något som vi kommer skriva mer om längre ner i det här medlemsmailet.


Hänt i Politiken:

Nu har de flesta politiker gått på sommarlov, men ändå har det under veckan hänt en del inom politiken. Det har t.ex. hållits extramöten p.g.a. Göteborgs dåliga ekonomi i både Angereds stadsdelsnämnd och i Lokalnämnden. Kommunalrådet och partiledaren Martin Wannholt var med på båda dessa möten som stöd till våra ledamöter i nämnderna.

Demokraterna räddar fritidsgårdarna i Gårdsten och Bergum
I tisdags hölls ett extrainsatt möte i Angereds stadsdelsnämnd med anledning av det minusresultat på 9 miljoner kronor som förvaltningen slog larm om för en vecka sedan. I Angered har Demokraternas ledamöter påtalat underskottet för köpt vård sedan i januari. I tisdags fick de äntligen tillsammans med S igenom besparingsförslag som huvudsakligen riktar sig mot de galopperande kostnadsökningarna. Förutom sparförslag om de 9 miljoner kronor som krävdes enligt stadens eknomiska reglemente för 2019, fick vi igenom ytterligare 6,9 miljoner kronor i besparing på årsbasis för 2020. Totalt 15,9 miljoner kronor med andra ord. Och utan att stänga fritidsgårdar, utan att säga upp fältassistenter och utan att skära ned på föreningsstöd för barn och unga. D tar ansvar för ekonomi och välfärd.

Bra jobbat alla ledamöter och ersättare i SDN Angered!

Läs artikel i GP om hur S och D räddade fritidsgårdarna i Angered >>

Glada ledamöter från D och S tillsammans med kommunalrådet Martin Wannholt som fick till ett ansvarsfullt beslut om ekonomin i SDN Angered

Lokalnämnden, extrainkallat möte 4 juli
Även lokalnämnden fick hålla ett extrainkallat krismöte i veckan som gick. Nämnden har redan ett tufft sparbeting för 2019 på 100 miljoner kronor. Nyligen upptäckte förvaltningen ytterligare kostnader (merparten från 2017) på 63,6 miljoner kronor som inte tagits på resultatet/driften. Det innebär ännu ett sparkrav utöver tidigare 100 miljonerna. Detta skulle innebära ett totalstopp av allt underhåll inom Lokalförvaltningen och därmed riskera säkerheten för barn, unga och stadens pedagoger ute på våra skolor och förskolor.

Handlingarna skickades ut kvällen före mötet, d.v.s. mycket kort inläsningstid för nämndens ledamöter Martin Forsell, Lars Kérla och Marianne Aase. Trots detta lyckades Demokraternas ledamöter med Martin Wannholt som stöd att skriva ett bra yrkande till nämndmötet. Martin var även med på mötet, en rätt kommunalråden har men som väldigt sällan nyttjas vilket vi upplevde att hela nämnden hade respekt för.

Alliansen kom till nämnden utan något yrkande men skrev sedan ihop ett kort för hand med respektive förslag. Alliansens förslag gick tyvärr igenom med stöd av de rödgröna. Nu får kommunstyrelsen hantera underskottet och där har Demokraterna redan förslag på lösning

Demokraternas yrkande och Alliansens handskrivna yrkande i Lokalnämnden.

Läs artikel i GP >>


Är du en finsktalande Demokrat?

Demokraterna har en plats att tillsätta i Göteborgs svenskfinska råd. Är du finsktalande och skulle vilja engagera dig mer för Demokraterna eller känner du någon som är intresserad av uppdraget? Skicka då mail till info@localhost och skriv lite kort om dig själv, så kontaktar vi dig.

Här kan du läsa mer om uppdraget >>


Tack för din ansökan att bli nämndeman

Under månaden som gått har vi tagit emot närmare 200 intresseanmälningar från engagerade medlemmar som vill bli nämndemän. Ett varmt tack till dig som sökt för ditt engagemang och intresse!

Nu kommer Demokraternas valutskott arbeta med de underlag som har kommit in för att under mitten av augusti månad kontakta potentiella nämndemän. Nämndemännen till Göteborgs Tingsrätt väljs på höstens första kommunfullmäktigemöte 12 september. Nämndemän till Hovrätten i Västra Sverige och Förvaltningsrätten i Göteborg väljs på Regionfullmäktige 8 oktober.