Medlemsmail 2 mars 2020

Nyheter som skickades ut till Demokraternas medlemmar 2 mars 2020.

Demokraterna gläds över att Slottsskogsobservatoriet snart kan vara i full drift igen.


Hänt inom politiken

Februari har varit ytterligare en händelserik månad för partiet. Demokraterna var med och räddade stadens bemannade lekparker under den här månaden. I den tid vi lever i med ständigt ökad otrygghet och alltfler rån av barn framstod den ”besparingen” högst ogenomtänkt av Alliansen. Därför är lekplatserna verkligen en del av välfärdens kärnverksamhet och ett fungerande samhällskontrakt, i det läge vi har idag. ”Vi har advokater som står och sjunger i duschen och fakturerar, men vi ska inte ha bemannade lekplatser”, sa Martin Wannholt under debatten i Kommunfullmäktige. De bemannade lekplatserna blir kvar efter votering.
Länk till artikel i GP >>

Samhällskontraktet är ett ord ni ofta kommer att höra från Demokraterna i framöver. Att polis, rättsväsende, folkbokföring, skola, socialtjänst och den grundläggande infrastrukturen fungerar på ett tillfredsställande och bra sätt har vi rätt att förvänta oss. Men idag är det som vi alla vet tyvärr inte så.

Skolan är en ännu mer central del av det som ryms inom samhällskontraktet. På det området har vi -som enda politiker- varit aktiva i att få stopp på en av stans värsta pågående skandaler. Åkeredsskolan byggdes 1965 och har varit mögelsjuk sedan mitten av 1980-talet. Trots det har inget hänt, utan beslut skjutits upp gång efter annan. Under den sista tiden har hälsotillståndet för både lärare och elever försämrats på ett alarmerande sätt, vilket fått föräldrar att bilda en aktionsgrupp. Det gjorde att vi Demokrater agerade med ett par skolbesök och närvaro vid ett stormöte. Efter det skrev vi en debattartikel om behovet av omedelbara åtgärder vilket dagen efter fick alla andra politiker att reagera akut med att stänga skolan. Nu kommer situationen att bli bättre för barnen i Åkeredsskolan.
Läs debattartikeln i GP >>
Läs Demokraternas yrkande till Byggnadsnämnden angående att påskynda detaljplanearbetet >>

En uppmärksammad fråga har som vanligt handlat om Feskekörka, där kritiken mot Higab som hamnat i konflikt med handlarna varit omfattande. Två restauranger har nu valt att ta konflikten till Hyresnämnden. Demokraternas ledamöter i Higabs styrelse har hela tiden varit drivande för att göra processen så öppen som möjligt, och har nu också gjort ytterligare en markering i styrelsen om det som har hänt.

Demokraterna har även flyttat en tilltänkt sprängämnesdepå från Gunnilse. Fastighetskontorets förslag var att byta till sig mark i Björsared för att kunna omlokalisera en sprängämnesdepå dit. Marken ligger relativt nära skolor, förskolor, naturområden och områden som är betydelsefulla för utvecklingen av Gunnilse. Det blev slutligen Demokraternas yrkande som röstades igenom på kommunstyrelsen den 26 februari.
Länk till yrkandet >>

Till sist kan vi äntligen informera om att Slottsskogsobservatoriet snart kan vara i full drift igen. Ärendet har bordlagts ett otal gånger sedan i höstas och den styrande Alliansen är helt emot att observatoriet ska få pengar. Observatoriet har haft ekonomiska problem i flera år, bl.a. i samband med att Kulturnämnden drog in sitt årliga stöd.

På Kommunstyrelsens möte 26 februari fick Alliansen vika sig för ett förslag från Demokraterna och Socialdemokraterna, som går ut på att grundskolenämnden ska få en halv miljon kronor extra och att de pengarna öronmärks för att köpa in astronomiska visningar på Slottsskogsobservatoriet. Vi glädjer oss mycket åt att Katja Lindblom och resten av eldsjälarna som arbetar på Slottsskogsobservatoriet kan fortsätta sitt viktiga arbete genom att ge mer naturkunskap till våra barn och unga!
Länk till artikel i GP >>


Är du en finsktalande Demokrat?

Demokraterna har en plats att tillsätta i Göteborgs svenskfinska råd. Är du finsktalande och skulle vilja engagera dig mer för Demokraterna eller känner du någon som är intresserad av uppdraget? Skicka då mail till info@localhost och skriv lite kort om dig själv, så kontaktar vi dig.
Här kan du läsa mer om uppdraget >>


Välkommen på medlemsmöte

Den 12 mars hälsas alla medlemmar välkomna till medlemsmöte med tema ”Grundkurs i Västlänken”.

Under mötet får du en grundläggande kunskap om vad Västlänken är, historiken och besluten bakom Västlänken, Västlänken under byggtiden och hur Västlänken är tänkt att fungera som järnväg. Mötet kommer att ledas av Carina Bulic, politisk sekreterare och sakkunnig inom Västlänken för Demokraterna.

Anmäl dig genom att klicka på länken i kallelsen som skickats via mail, senast den 10 mars.

Medlemsmöte i höstas om de kommunala bolagen i Backa Folkets hus.