Attenius (S) beviljar miljonbelopp till islamism och koranstudier

Martin Wannholt, partiledare Demokraterna

Martin Wannholt, partiledare Demokraterna

Förtroendet för studieförbundet Ibn Rushd är för oss Demokrater sedan länge förbrukat och deras kommunalt skattefinansierade bidrag har avslagits på vårt initiativ sedan 2020. Ibn Rushds kopplingar till islamism och odemokratisk verksamhet är välkända.

I rapporten ”När tilliten prövas” av Erik Amnås listas föreläsare i Ibn Rushds medlemsorganisationer som gjort sig kända för islamistiska, antisemitiska, homofobiska och kvinnoförnedrande åsikter. Liknande kopplingar har även framkommit i rapporter från Försvarshögskolan.

Ibn Rushds ökända historia borde leda till att deras tillgång till göteborgarnas skattemedel i all framtid nekas. Socialdemokraterna har tidigare stöttat oss Demokrater om att inte ge kommunala bidrag till Ibn Rushd.

Men den 25/4 beviljade S, V, MP och C nya bidrag till studieförbundet. Enligt Jonas Attenius (S) beviljades bidragen under förutsättning att Ibn Rushd ändrade sin ansökan så att Sunnicentret, en av Sveriges mest radikala islamistiska organisationer, inte skulle få bidrag till verksamhet i Bellevuemoskén under 2023. Ibn Rushd tog bort Sunnicentret från planerad verksamhet i år men meddelade att de avser ha verksamhet i gång igen redan 2024. Attenius (S) och hans rödgrönliberala gäng har låtit sig luras. Av de medlemsorganisationer som nu beviljats bidrag, bedriver sex av sju koranstudier vilket bryter mot riktlinjerna. Minst en av sju har haft koppling till våldsbejakande islamism.

Att V, MP och C agerar omdömeslöst och naivt är förväntat. Däremot är Socialdemokraternas helomvändning ett svek mot göteborgarna. Politik handlar om prioriteringar. Demokraterna prioriterar trygghet och välfärd. Vi anser att göteborgarnas skattepengar gör mer nytta i förskolan, skolan och äldreomsorgen än hos statligt finansierade studieförbund.

Vi har tack och lov en grundlagsstadgad religionsfrihet i Sverige. Vi är fria att tro på grekiska gudar eller vilka frälsare och heliga böcker vi vill. Men att använda skattemedel till att betala för religiösa och odemokratiska aktiviteter är inte värdigt ett sekulariserat och demokratiskt land. Det är tråkigt att Socialdemokraterna under Attenius ledning nu använder skattepengar till röstfiske bland förtryckande religiösa män.

Martin Wannholt (D), partiledare Demokraterna

Länk till debattartikel i Mitt i Göteborg >>