På GP debatt – Förtroendet för Västtrafik är förbrukat

”Folk förstår inte de stora besluten” och ”gemene man kan inte tänka längre än näsan räcker” uttryckte Västtrafiks direktör Lars Backström nyligen om kritiken mot Västlänken. Man kan bli chockad av denna direktörs syn på göteborgarna. När Västtrafik dessutom vilseleder allmänheten om Västlänken så är förtroendet förbrukat, skriver Henrik Munck (D).

Henrik Munck, Demokraterna

Henrik Munck, Demokraterna

I sin roll som Västtrafiks verkställande direktör (vd) har Lars Backström skapat ett eget radioprogram som heter Nästa hållplats. I sändningen 28 juni var Västlänkens projektchef Bo Larsson inbjuden som gäst.

De båda var kritiska till traditionell media i allmänhet och i synnerhet till GP:s artikelserie om Västlänken. Bo Larsson sa att han kände sig missförstådd i kapacitetsfrågan, men Lars Backström gick mycket längre i sin analys av varför Västlänken uppfattas så negativt bland folk.

Västtrafiks vd sågade ”gemene man” längs fotknölarna och menade att folk helt enkelt inte förstår sig på projekt som Västlänken.

Minst sagt förvirrande
VD Lars Backstöm verkar vara både programledare och huvudgäst i sitt eget radioprogram. Och i programmet växlar Backström snabbt mellan att vara en av Sveriges tyngsta makthavare inom kollektivtrafik, för att i nästa ögonblick framträda som en slags talesperson för gemene man.

Förvirrande, ja, och än mer förvirrande blir det när man lyssnar på vad Västtrafiks vd faktiskt säger i sin parallella roll som uttolkare och självutnämnd talesperson för vad gemene man i Göteborg förstår eller inte förstår kring Västlänken:

”Jag känner att just de här stora besluten som vi då, gemene man, inte riktigt förstår, kanske innebörden av, eller uppsidan av, för det rör inte riktigt oss (gemene man), det är just därför vi har politiker att fatta de här besluten, och när vår förståelse eller kunskap kring ett projekt som Västlänken…liksom slutar, ja då måste förtroende och tillit kicka in och säga, nämen ja, ja, jag fattar ungefär grejen, och det blir säkert bra för framtiden, även om inte jag själv (gemene man) kan liksom ta till mig det, eller tänka egentligen längre än näsan räcker kanske.”

Pinsamt och arrogant
Vd Lars Backströms uttalanden kring gemene mans syn på Västlänken är både pinsamma och arroganta. Men lyckligtvis finns andra sanningssägare än dessa charader från Västtrafik, nämligen forskare som analyserar vad folk faktiskt tycker.

Det respekterade SOM-institutet vid Göteborgs Universitet visar i sin årliga undersökning att 80 procent av göteborgarna är generellt positiva till att bygga ut kollektivtrafiken i vår stad, och 70 procent är uttalat positiva till specifika trafiksatsningar som snabbjärnväg mellan Göteborg och Oslo. Men kring Västlänken är långt fler göteborgare negativa än de – allt färre – som uttrycker en positiv åsikt om projektet.

Det politiska etablissemangets hantering av
Västlänkenfrågan har redan orsakat stor skada
på demokratin i Göteborg

Angående Västlänken finns också fördjupade analyser som visar att de göteborgare som satt sig in kunskapsmässigt på djupet också är de som är allra mest negativa till tågtunnelprojektet. Gemene man är alltså negativa till Västlänken och de som läser på blir än mer negativa.

Fler klavertramp
Vd Lars Backströms klavertramp är tyvärr inte en enskild incident. På sin facebooksida skriver Västtrafik att ”Västlänken är en förutsättning för att vi ska kunna utveckla kollektivtrafiken i…Göteborg.” Det är svårt att tänka sig ett mer vilseledande uttalande.

Göteborg och göteborgarna har nämligen behov av snabbare spårvagns- och busslinjer från förorter till centrum, bättre tvärförbindelser, nya älvförbindelser, utvecklad båttrafik, fler elbussar och mycket annat. Det finns alltså massor som kan och verkligen behöver göras för att förbättra kollektivtrafiken i Göteborg, helt oberoende av Västlänken. Detta ingår i Demokraternas vallöften.

Västlänkenbygget kommer däremot, om det inte stoppas, att orsaka stora störningar och försämringar i kollektivtrafiken i Göteborg under många års tid. Efter enorma kostnader och miljökonsekvenser så kan Västlänken till slut ge några minuters kortare restid för ett fåtal boende i kranskommuner som råkar ha sin arbetsplats nära Haga. Många fler resenärer får i stället förlängd restid.

Det politiska etablissemangets hantering av Västlänkenfrågan har redan orsakat stor skada på demokratin i Göteborg. Men det är närmast chockerande att Västtrafik nu försöker vilseleda allmänheten och att Västtrafiks vd inte verkar respektera göteborgarnas kunskaper och åsikter.

Förtroendet för Västtrafik är förbrukat.

Henrik Munck (DEM)
vice ordförande, trafiknämnden i Göteborg

Länk till artikeln i GP >>