Västlänkenpartierna bär ansvaret. Bild på Demokraternas partiledare Martin Wannholt och på byggarbetsplatsen vid Haga / Roselund.

Västlänkenpartierna bär ansvaret

Västlänkenpartierna bär ansvaret. Bild på Demokraternas partiledare Martin Wannholt och på byggarbetsplatsen vid Haga / Roselund.


Demokraterna kräver:

  • Stoppa det kommunala slöseriet och prioritera välfärden
  • Göteborgarna ska inte betala för Västlänkens skenade kostnader
  • Inga nedskärningar i sjukvården på grund av Trafikverkets haveri
  • Trängselskatten ska avvecklas enligt plan utan förlängning
  • Trafikverkets regiondirektör och projektledning ska bytas ut
  • Stoppa etapperna Haga och Korsvägen och granska haveriet externt
  • Nya beräkningar av samhällsförlusterna och klimatutsläppen ska göras

Västlänkenpartierna vägrade lyssna på Göteborgarna

De politiska partierna S, M, V, MP, L, KD och C drev fram Västlänken. Trots fakta i underlagen, tjänstemäns och experters avrådan, pålästa medborgares invändningar och inte minst mot folkviljan. Västlänkenpartierna genomförde finansieringen via trängselskatten trots att göteborgarna sa nej i folkomröstningen.

Det stod tidigt klart att samhällsnyttan och klimatnyttan var kraftigt negativ. De ekonomiska riskerna var uppenbara. I stället förlöjligades och hånades alla vi göteborgare som förde fram relevant fakta och kritik. Detta i allt från propagandafilmer till nedlåtande kommentarer och påhopp från politiker.

Fördyringar på upp till 10 miljarder kronor och förseningar upp till 6 år har hittills bekräftats. Pengarna är slut och det finns ingen finansiering.

Tyvärr ser vi samma fastlåsningar i många andra onyttiga politiska prestigeprojekt. Miljarder av göteborgarnas skattepengar har redan slösats bort och än mer riskerar att försvinna. Det går inte att fortsätta rösta på de politiker som inte orkar bry sig om vår stad.


Engagera dig i Demokraterna – göteborgarnas kunskapsparti.

Förskolan och skolan behöver Demokraterna

Demokraterna vill inte att dina skattepengar slösas bort på ideologisk symbolpolitik och kommunal ineffektivitet. Istället satsar vi där det är viktigast – i förskolan och skolan.

Ett skolmisslyckande är den största riskfaktorn för utanförskap, missbruk och rekrytering till kriminalitet. Det är alarmerande att av de drygt 4000 som slutade nian i år saknade över 900 behörighet för att läsa vidare på gymnasiet. Det är ett stort svek mot barnen i Göteborg.

Det finns över 40 miljarder kronor inom Göteborgs stad att fördela varje år. För Demokraterna är det självklart att ge förskolan och skolan de resurser som behövs.

Demokraterna vill satsa på konkreta åtgärder som gör att alla barn får möjlighet till en ljus framtid:

  • Mindre barngrupper och fler förskollärare
  • Två lärare i klassrummet och stärkt elevhälsa
  • Kraftfulla sociala insatser mot normbrytande beteende

Förskolan ska ges förutsättningar att lägga grunden till barnens språkutveckling och lärande. Förskolan och skolan ska ha tillräckliga resurser för att tidigt kunna ge särskilt stöd. Skolan ska präglas av trygghet, studiero och hög kvalitet i undervisningen. Vi vill utveckla lärarnas ledarskap och undervisning genom lärarcoacher.

Ska Göteborg förändras i rätt riktning måste vi satsa på barnens framtid!


Engagera dig i Demokraterna – göteborgarnas kunskapsparti.