Förstör inte Tre Stiftelsers uppskattade äldreomsorg

Demokraterna vill bevara den uppskattade äldreomsorgen inom Tre Stiftelser som nu riskerar att kommunaliseras helt i onödan. Stiftelseformen har fungerat mycket bra under hundratals år och det är Göteborgs stads ansvar att vårda och utveckla arvet. Inte att avveckla det. Boende och anhöriga har under lång tid levt med en oro om framtiden. Politiken kan inte ge upp bara för att frågan är komplex, skriver tre Demokrater.

Tre Stiftelser – Göteborgs sjukhem Änggårdsbacken, Ålderdomshemmet Vegahuset och Otium, har länge varit en ovärderlig del av Göteborgs äldreomsorg. Stiftelsen som drivs utan vinstsyfte har fokuserat på de boendes behov, vilket resulterat i en verksamhet präglad av kvalitet och omtanke. Verksamheterna är mycket uppskattade och köerna för att få en boendeplats, är långa.

Sedan 2004 har Göteborgs stad bistått Tre Stiftelser ekonomiskt med borgensåtaganden, pensionsavsättningar och lån. Detta har gjorts med goda intentioner för att värna den viktiga verksamheten. Nu har det dock uppdagats att stadens hantering riskerar att bryta mot lagstiftningen. Detta kan anses vara otillåtet statsstöd och avtalet kan inte bestå. Nu står Tre Stiftelsers framtid på spel och staden behöver omgående besluta om en ny väg framåt.

Politisk enighet

Eftersom avtalet löper ut vid årsskiftet krävs ett samlat grepp med bred politisk enighet för att lösa problemen och säkra verksamhetens framtid. Antingen väljer Göteborgs stad den byråkratiska lösningen att kommunalisera verksamheten, vilket innebär att den historiskt välfungerande stiftelsen avvecklas. Eller så väljer staden att metodiskt lösa de juridiska och ekonomiska frågorna, vilket gör det möjligt för Tre Stiftelser att överleva och fortsätta sitt värdefulla bidrag till äldreomsorgen i Göteborg. Det skulle ta bort den överhängande risken för en personalflykt som finns vid en kommunalisering. De som bor på Tre Stiftelser kan bo kvar med samma omtyckta personal. Någonstans har diskussionerna mellan Göteborgs stad och Tre Stiftelser tyvärr gått i baklås. Kommunfullmäktiges uppdrag om att staden ska hitta ett nytt lämpligt avtal har stadsledningskontoret inte lyckats med.

I avsaknad av en lösning har Tre Stiftelsers styrelse till slut känt sig tvingade att be om en verksamhetsövergång från stiftelsen till staden, vilket i praktiken innebär en kommunalisering av Tre stiftelser.

Demokraterna föreslår i stället en lösning som bevarar Tre Stiftelser i dess ursprungliga form. Vårt förslag är att den ekonomiska delen hanteras genom att staden köper fastigheterna Göteborgs sjukhem (Änggårdsbacken) och Otium, med villkoret att Tre Stiftelser sedan hyr lokalerna av Göteborgs stad. Detta skulle ge stiftelserna möjlighet att lösa skulderna på cirka 304 miljoner kronor som stadens hantering har skapat.

Den juridiska avtalsdelen behöver lösas genom att Tre Stiftelsers 358 platser upphandlas med ytterligare ett ramavtal. Detta står inte i strid med nuvarande avtal med privata aktörer enligt stadens upphandlingsdokument. Dagens upphandlade privata platser, enligt nuvarande begränsning på 700, utökas då med 358 platser i ett nytt avtal. De extra platserna blir inte reserverade för Tre Stiftelser utan kan tillfalla vilken aktör som helst inom ramavtalet, baserat på de boendes val. Detta skulle skapa rättvis konkurrens.

Behövs övergångsavtal

Tre Stiftelser har i dag tillstånd hos Ivo utifrån nuvarande avtal med Göteborgs stad. Oavsett val av lösning behövs ett övergångsavtal så att nuvarande tillstånd fortsätter. Nytt avtal efter ramupphandling får stiftelsen anmäla som avtalsförändring hos Ivo.

För att säkerställa Tre Stiftelsers fortsatta drift av sina framgångsrika verksamheter är det avgörande att Göteborgs stad nu aktivt samverkar med stiftelsen för att möjliggöra denna lösning. Detta är avgörande för att skydda en ovärderlig verksamhet inom Göteborgs äldreomsorg där vi undviker fallgropar och säkerställer en smidig lösning för de boende, stiftelserna och Göteborgs stad.

Demokraterna tar nu initiativ i kommunstyrelsen för att kunna bevara Tre Stiftelser och undvika en kostsam och onödig kommunalisering. Vi vill att äldre göteborgare fortsatt ska kunna välja Tre Stiftelsers unika boenden.

Mariette Höij (D), äldre samt vård- och omsorgsnämnden

Lisbeth Sundén Andersson (D), kommunfullmäktige

Martin Wannholt (D), kommunalråd och partiledare