Skrota Millenium omedelbart – ge vårdpersonalen större inflytande

Demokraterna var redan 2022 kritiska mot införande av journalsystemet Millenium. Vi pekades då ut som bakåtsträvare men idag vet vi att systemet är ett haveri, fullt av buggar och direkt patientfarligt. Nu vädjar Demokraterna till övriga partier i VGR att omedelbart skrota Millennium-projektet, skriver fem representanter för Demokraternas kunskapsgrupp för regional sjukvård.

Trots att Sverige är ett föregångsland inom teknologi, ligger sjukvården långt efter när det gäller effektiva sätt att dokumentera och kommunicera. Västra Götalandsregionen, VGR, behöver ett nytt journalsystem som både underlättar kommunikationen inom regionen och mellan region och kommun, samt ersätter de många föråldrade och ineffektiva system som används idag. Dessvärre visade det stora haveriet i Södra Älvsborg i november, att systemet inte kan vara Millennium. Förutom buggar och uppstartsproblem, visade det sig vara, både svårhanterligt och direkt patientfarligt. Man tvingades dra i nödbromsen, pausa införandet och återgå till de gamla systemen.

Millennium upphandlades 2018 men redan efter ett par år varnade professionen att systemet skulle bli mycket svårt att anpassa till svenska förhållanden och skulle medföra patientsäkerhetsrisker. Systemet är ursprungligen utvecklat för den privata amerikanska sjukvården, med fokus på fakturering. Man undrar hur beslutsfattarna tänkte här, när flertalet andra regioner valt andra välfungerande journalsystem. Som vanligt avfärdades farhågorna från professionen av tjänstemän, som försäkrade att allt gick enligt plan ända in i det sista, trots upprepade larm och protester från de som faktiskt skulle använda systemet. De som var skeptiska pekades ut som bakåtsträvare, medan tjänstemän och politiker hade en naiv tro att Millennium skulle lösa allt från ekonomi till effektivitet.

Demokraterna var det enda parti som redan 2022 var kritiska, särskilt mot läkemedelsmodulen som utgjorde särskilt stor patientfara för barn enligt varningar från VGR:s läkemedelsexperter. Övriga partier hade, med sina ringa sjukvårdskunskaper, inget annat val än att förlita sig på tjänstemännens bedömning att systemet skulle vara patientsäkert. Resultatet ser vi nu. Kostnaden uppgår till 5 miljarder vilket motsvarar lönekostnaden för 800 sjuksköterskor i 10 år.

De tjänstemän som arrogant avfärdade professionens invändningar under införandet av systemet, lyser nu med sin frånvaro och leverantörens företrädare vägrar ställa upp på intervjuer. KD:s regionråd, Stefan Svensson, har kommit med en skarp analys i GP där han påpekar att politiker ofta befinner sig i ett kunskapsunderläge vid sådana här bedömningar, vilket gör det svårt att ifrågasätta tjänstemännens råd. Tyvärr har han rätt. Tjänstemännen bär inget ansvar alls medan politikerna bär ansvaret utan att ha tillräcklig kunskap. Kanske är det dags att förändra systemet? Politikernas inflytande över sjukvården måste minska och tjänstemännen måste ges ett större ansvar.

Demokraterna vädjar till övriga partier i VGR att omedelbart skrota Millennium-projektet och säkerställa att professionen inom sjukvården får ett inflytande som gör att detta inte kan hända igen.

Alexander Lisinski – leg. läkare

Jörgen Isgaard – leg. läkare

Marianne Berndtson – leg. läkare

Ulla Nathorst Westfelt – leg. läkare

Mariette Höij – leg. sjuksköterska

Samtliga från Demokraternas kunskapsgrupp för regional sjukvård

Beklagligt att (S) lägger sig platt för tomma hot från privata aktörer

Den uppkomna situationen med den uppskattade äldreomsorgen inom Tre Stiftelser är i grunden politikens fel och i första hand Socialdemokraternas fel. När felen ska lösas ut har Socialdemokraterna visat en sedvanlig oförmåga, skriver tre demokrater.

Det är Socialdemokrater på alla ordförandeposter som kunde ha fört ärendet framåt: ordförande i Tre Stiftelser, ordförande i Äldre, vård- och omsorgsnämnden samt kommunstyrelsens ordförande. De har inte gjort sitt jobb.

Marina Johansson (S) påstår att Tre Stiftelsers politiska styrelse själva bedömt att en socialdemokratisk kommunalisering är den bästa vägen att gå. Detta är helt fel. Den socialdemokratiske ordföranden valde hedersamt att avgå i protest mot kommunaliseringen innan styrelsen fattade sitt beslut. Tre Stiftelsers styrelse har ju känt sig tvingade till att be om en verksamhetsövergång efter alla påståenden om att det enbart finns den socialdemokratiska lösningen.

Den lösning som Demokraterna, Moderaterna och Liberalerna föreslår är väl avstämd med jurister. Den är fullt genomförbar och bevarar och utvecklar Tre Stiftelser om politiken vill. Ingen av de äldre riskerar att köras ut från sitt boende oavsett val av väg framåt. Detta är tyvärr något som fått politisk spridning helt utan grund och som har skapat stark oro bland boende och anhöriga. Det är en ovärdig hantering.

Marina Johansson (S) menar att avtalet som behövs för att överbrygga perioden fram till en lösning skulle bedömas som olaglig. Detta är ren spekulation. Den tidigare domen i förvaltningsrätten öppnar ju i stället upp för att det finns starka synnerliga skäl att inte flytta på de boende. Problemet var att Göteborgs stads argumenterade om annat ovidkommande, som tidsbrist, i stället för att lägga all kraft på de synnerliga skälen. Domstolen var här tydlig mot Göteborgs stad.

Tydligt avtal

Även den kommunaliseringsprocess som Socialdemokraterna tyvärr driver kommer att ta lång tid. Oavsett val av lösning behövs därför ett avtal mellan Göteborg stad och Tre Stiftelser. Göteborgs stad kan inte betala ut pengar utan att det finns ett tydligt avtal som reglerar vad pengarna ska användas till under övergångsperioden.

Marina Johansson (S) menar att vid en ny ramavtalsupphandling riskerar vi skadeståndsanspråk från företag som redan har avtal om att driva äldreomsorg åt kommunen. Detta stämmer inte. Befintligt ramavtal ger full möjlighet att teckna nya ramavtal. Skadestånd skulle dessutom förutsätta att de privata överklagar ett beslut som ger fler platser för alla att konkurrera om. Det finns ingen affärsmässig drivkraft att överklaga vårt förslag till lösning. Dessutom skulle aktörerna inte kunna påvisa skada då det blir fler platser att konkurrera om. Det är beklagligt att Socialdemokraterna lägger sig platt för tomma hot från privata aktörer och nu stänger ner 250 års historia av uppskattad äldreomsorg i Göteborg.

Mariette Höij (D), äldre samt vård- och omsorgsnämnden

Lisbeth Sundén Andersson (D), kommunfullmäktige

Martin Wannholt (D), kommunalråd och partiledare

Förstör inte Tre Stiftelsers uppskattade äldreomsorg

Demokraterna vill bevara den uppskattade äldreomsorgen inom Tre Stiftelser som nu riskerar att kommunaliseras helt i onödan. Stiftelseformen har fungerat mycket bra under hundratals år och det är Göteborgs stads ansvar att vårda och utveckla arvet. Inte att avveckla det. Boende och anhöriga har under lång tid levt med en oro om framtiden. Politiken kan inte ge upp bara för att frågan är komplex, skriver tre Demokrater.

Tre Stiftelser – Göteborgs sjukhem Änggårdsbacken, Ålderdomshemmet Vegahuset och Otium, har länge varit en ovärderlig del av Göteborgs äldreomsorg. Stiftelsen som drivs utan vinstsyfte har fokuserat på de boendes behov, vilket resulterat i en verksamhet präglad av kvalitet och omtanke. Verksamheterna är mycket uppskattade och köerna för att få en boendeplats, är långa.

Sedan 2004 har Göteborgs stad bistått Tre Stiftelser ekonomiskt med borgensåtaganden, pensionsavsättningar och lån. Detta har gjorts med goda intentioner för att värna den viktiga verksamheten. Nu har det dock uppdagats att stadens hantering riskerar att bryta mot lagstiftningen. Detta kan anses vara otillåtet statsstöd och avtalet kan inte bestå. Nu står Tre Stiftelsers framtid på spel och staden behöver omgående besluta om en ny väg framåt.

Politisk enighet

Eftersom avtalet löper ut vid årsskiftet krävs ett samlat grepp med bred politisk enighet för att lösa problemen och säkra verksamhetens framtid. Antingen väljer Göteborgs stad den byråkratiska lösningen att kommunalisera verksamheten, vilket innebär att den historiskt välfungerande stiftelsen avvecklas. Eller så väljer staden att metodiskt lösa de juridiska och ekonomiska frågorna, vilket gör det möjligt för Tre Stiftelser att överleva och fortsätta sitt värdefulla bidrag till äldreomsorgen i Göteborg. Det skulle ta bort den överhängande risken för en personalflykt som finns vid en kommunalisering. De som bor på Tre Stiftelser kan bo kvar med samma omtyckta personal. Någonstans har diskussionerna mellan Göteborgs stad och Tre Stiftelser tyvärr gått i baklås. Kommunfullmäktiges uppdrag om att staden ska hitta ett nytt lämpligt avtal har stadsledningskontoret inte lyckats med.

I avsaknad av en lösning har Tre Stiftelsers styrelse till slut känt sig tvingade att be om en verksamhetsövergång från stiftelsen till staden, vilket i praktiken innebär en kommunalisering av Tre stiftelser.

Demokraterna föreslår i stället en lösning som bevarar Tre Stiftelser i dess ursprungliga form. Vårt förslag är att den ekonomiska delen hanteras genom att staden köper fastigheterna Göteborgs sjukhem (Änggårdsbacken) och Otium, med villkoret att Tre Stiftelser sedan hyr lokalerna av Göteborgs stad. Detta skulle ge stiftelserna möjlighet att lösa skulderna på cirka 304 miljoner kronor som stadens hantering har skapat.

Den juridiska avtalsdelen behöver lösas genom att Tre Stiftelsers 358 platser upphandlas med ytterligare ett ramavtal. Detta står inte i strid med nuvarande avtal med privata aktörer enligt stadens upphandlingsdokument. Dagens upphandlade privata platser, enligt nuvarande begränsning på 700, utökas då med 358 platser i ett nytt avtal. De extra platserna blir inte reserverade för Tre Stiftelser utan kan tillfalla vilken aktör som helst inom ramavtalet, baserat på de boendes val. Detta skulle skapa rättvis konkurrens.

Behövs övergångsavtal

Tre Stiftelser har i dag tillstånd hos Ivo utifrån nuvarande avtal med Göteborgs stad. Oavsett val av lösning behövs ett övergångsavtal så att nuvarande tillstånd fortsätter. Nytt avtal efter ramupphandling får stiftelsen anmäla som avtalsförändring hos Ivo.

För att säkerställa Tre Stiftelsers fortsatta drift av sina framgångsrika verksamheter är det avgörande att Göteborgs stad nu aktivt samverkar med stiftelsen för att möjliggöra denna lösning. Detta är avgörande för att skydda en ovärderlig verksamhet inom Göteborgs äldreomsorg där vi undviker fallgropar och säkerställer en smidig lösning för de boende, stiftelserna och Göteborgs stad.

Demokraterna tar nu initiativ i kommunstyrelsen för att kunna bevara Tre Stiftelser och undvika en kostsam och onödig kommunalisering. Vi vill att äldre göteborgare fortsatt ska kunna välja Tre Stiftelsers unika boenden.

Mariette Höij (D), äldre samt vård- och omsorgsnämnden

Lisbeth Sundén Andersson (D), kommunfullmäktige

Martin Wannholt (D), kommunalråd och partiledare