På GP debatt – Låt svårt sjuka få avsluta sitt liv på ett värdigt sätt i hemmet

I dag finns ett väl fungerande samarbete mellan Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad som ger avancerade sjukvårdsinsatser i hemmet för svårt sjuka i livets slutskede. Denna vårdform är nu hotad av nedläggning genom ett icke politiskt förankrat tjänstemannaförslag, skriver bland andra Jessica Blixt (D).

Demokraterna skriver om ASIH på GP debatt 24 september 2021

Demokraterna skriver om ASIH (Avancerad sjukvård i hemmet) på GP debatt 24 september 2021

Avancerad sjukvård i hemmet (ASIH) ges i Göteborg till en grupp mycket sjuka patienter med behov av specialiserad palliativ vård för att ge dem möjlighet att få avsluta sitt liv i hemmet.

Patienterna är till stor del cancersjuka men där vårdas också patienter med andra svåra sjukdomar som hjärtsvikt, lungsvikt eller neurologiska sjukdomar som ALS. Det är patienter med behov av komplicerad smärtbehandling, avancerad apparatur, men också de med komplicerad social situation, till exempel unga cancerpatienter med småbarn, eller ungdomar.

Vård dygnet runt

Det krävs specialiserad palliativ vård dygnet runt, kontinuitet och kompetens av ett helt team runt patienten för att ge nödvändig trygghet när sjukdomen är i en föränderlig fas och behandlingen ofta behöver ändras. Här finns möjlighet till besök av specialistläkare och sjuksköterskor från kommunens ASIH-team i hemmet dygnet runt.

Förslaget att lägga ner teamen innebär, att man från Sahlgrenska Universitetssjukhuset bistår med ett palliativt konsultteam under kontorstid, men under veckans övriga 128 timmar vårdas patienterna av hemsjukvårdens sjuksköterskor. Den organisationen hade man i Göteborg för 10 år sedan, och det resulterade i ett stort antal besök på akutintagen och akuta inläggningar. ASIH bildades då och har sedan byggts upp till en välfungerande verksamhet runt patienterna.

Alternativet vid nedläggning av ASIH-teamen för patientgruppen i Göteborg är sjukhusvård.

Saknar palliativa vårdplatser

I flera av regionens mindre städer finns det palliativa team som liknar det man vill införa i Göteborg, men där har man en palliativ avdelning på närliggande sjukhus. Som exempel har Uddevalla sjukhus en vårdavdelning med 28 platser. På SU finns inte en enda palliativ plats.

Det behövs en stad av Göteborgs storlek och befolkningstäthet för att bära en organisation som ASIH, och vårdformen finns i övriga storstäder såsom Stockholm och Malmö.

Vårt förslag är att ha kvar ASIH som vårdform och som förebild, utbildningsverksamhet och kompetensnav. Demokraterna i Göteborgs kommun och i regionen har under lång tid sökt politiska beslutsunderlag och planering för förändringen utan resultat.

Frågan är i grunden helt opolitisk och rör endast ett berättigat önskemål från en mycket svag patientgrupp att få avsluta sitt liv på ett värdigt sätt i hemmet.

Vi vill behålla vårdformen antingen genom nuvarande organisation eller genom övergång till Västra Götalandsregionen med bibehållen ambitionsnivå och kvalitet. Frågan är i grunden helt opolitisk och rör endast ett berättigat önskemål från en mycket svag patientgrupp att få avsluta sitt liv på ett värdigt sätt i hemmet.

Jessica Blixt (D), kommunalråd
Yvonne Lundberg (D), ledamot äldre samt vård- och omsorgsnämnden
Mariette Höij Risberg (D) ledamot regionfullmäktige Västra Götalandsregionen

Länk till artikeln i GP >>

PRESSMEDDELANDE – DEMOKRATERNA UTESLUTER HENRIK MUNCK

Demokraternas partistyrelse har idag, måndagen den 20 september 2021, fattat beslut om att med omedelbar verkan utesluta Henrik Munck. Styrelsen har under mycket lång tid hanterat personalproblem relaterat till Henrik Munck. Många försök har gjorts för att hitta lösningar från styrelse, personalutskott och ledningsgrupp. Alla utan framgång.

Henriks agerande, förutom mer specifika händelser vi tidigare refererat till, har försvårat samarbetet inom ledningsgruppen samt skadat förtroendet för ledning och styrelse.

Förtroendet mellan ledningsgrupp, majoriteten i styrelsen och Henrik är förbrukat. Det finns därmed inga möjligheter till någon form av framtida förtroendefullt samarbete. Ett kommunalråd är en hörnsten i vår politiska verksamhet och det är helt nödvändigt för att utveckla politiska lösningar att man arbetar bra ihop. Att ta in ännu en konsult och gå in i ett viktigt valår 2022 med olösta personalproblem är inte en acceptabel risk.

Demokraternas partistyrelse har därför beslutat om uteslutning. Hanteringen sker enligt Demokraternas partistadga punkt 3:5. Stadgarna anger bland annat att ”Uteslutning kan ske om an bryter mot stadgarna eller om man uppenbart motarbetar eller skadar partiet”. Sammantaget bedömer en majoritet i styrelsen att Henrik Munck har uppenbart motarbetat och skadat partiet genom att skapa interna konflikter och förtala ledning och styrelse.

Vi förstår naturligtvis att det finns medarbetare som inte delar åsikten men det är styrelsens bedömning att en uteslutning är enda vägen.

Demokraternas partistyrelse har givit erbjudande om ett frivilligt avvecklings- och omställningspaket – ett erbjudande som Henrik Munck valt att inte godta.  Vi vill tydliggöra att det frivilliga avvecklings- och omställningspaket inte handlade om att ”köpa tystnad” utan bestod av ersättningen motsvarande 24 månadslöner som Henrik Munck ändå hade fått om han hade suttit kvar som kommunalråd, inklusive skatt och arbetsgivaravgift. Hade Henrik accepterat omställningspaketet hade vi fått behålla ett biträdande kommunalråd.

Demokraternas partistyrelse är utsedd av medlemmarna och är det beslutande organet för denna typ av frågor. Styrelsen har även mottagit synpunkter från Demokraternas kommunfullmäktigegrupp och från Henrik Munck själv. Synpunkterna är välkända och har inte inneburit någon annan slutsats än att beslutet om uteslutning ligger fast.

Tre av styrelsens ledamöter röstade emot uteslutning av Henrik Munck.

Demokraternas partistyrelse beklagar att Henrik Munck inte vill ha en frivillig avveckling i samförståndsanda.

Styrelsen i Demokraterna
genom Thomas Hedberg, ordförande

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Thomas Hedberg, ordförande Demokraterna,
0705-54 45 30, thomas.hedberg@localhost

 

ÄR DU UNDER 30 ÅR OCH DEMOKRAT?

 

unga demokrater

VI SÖKER DIG SOM ÄR UNG OCH VILL PÅVERKA OCH FÖRÄNDRA GÖTEBORG

Demokraternas partiorganisation bygger på att ta tillvara kunskap och kompetens. Många politiska partier är uppbyggda efter en traditionell föreningsstruktur, med geografiskt indelade stadsdels-, ungdoms-, kvinno- och seniorföreningar. Demokraterna vill istället vara ett parti för alla invånare i Göteborg och Västra Götalandsregionen, där vi tillsammans formar och utvecklar vår politik genom kunskapsgrupper inom olika områden.

Nu vill vi starta igång ett referensnätverk av unga som tycker om Göteborg och som gillar politik.
Från nätverket tar Demokraterna in synpunkter och förslag till förbättringar i Göteborg och i regionen. Tillsammans på bland annat afterwork träffar, digitala möten och under medlemsaktiviteter träffar du likasinnade och får även chans att diskutera med ledande politiker från Demokraterna.

Tycker du detta verkar kul, ska du inte tveka. Maila ditt intresse till info@localhost så kontaktar vi dig! Beskriv gärna kort vem du är och vad du sysslar med.

BLI MEDLEM I DEMOKRATERNA

Är du under 26 år är medlemskap i Demokraterna gratis. Annars kostar det 100 kr. Medlem blir du genom att maila namn, personnummer, mobilnummer samt epostadress till medlem@localhost.

DEMOKRATERNA – ETT KUNSKAPSPARTI SOM VÄRNAR OM DELAKTIGHET, TRANSPARENS OCH KUNSKAP

Med 17% av rösterna i förra valet är vi Göteborgs näst största parti. Vi står för en kultur av nolltolerans mot kriminalitet, oegentligheter och slöseri med skattepengar. Vi står också för ett återupprättande av ett samhällskontrakt som håller på att suddas ut. Det genomsyrar hela vårt handlingsprogram och hur våra kunskapsgrupper och politiker arbetar. Vi finns inte som parti för att fylla poster och befattningar med politiker som söker försörjning och ersättningar. Vi finns för att hitta lösningarna på stadens problem, såväl små som stora.

Vi vill förändra. Därför finns Demokraterna och därför behöver vi dig.

Välkommen till oss!

På GP debatt – Fastighetsägarnas modell kapitulerar inför de kriminella

Det är helt orimligt att vi som samhälle anpassar oss efter och kapitulerar inför de kriminella nätverken genom att låta dem förhindra alla andra boendes möjligheter att ta ett gemensamt ansvar i kooperativ, skriver Martin Wannholt (D), Jan Jörnmark (D), Patrik Höstmad (D).

Martin Wannholt, Jan Jörnmark och Patrik Höstad (D) skriver på GP debatt 3 september 2021

Martin Wannholt, Jan Jörnmark och Patrik Höstad (D) skriver på GP debatt 3 september 2021

Replik på debattartikel i GP 2/9: Ombildningar riskerar att stärka de kriminellas grepp

Christina Heikel skriver att ombildningar i Göteborgs ytterområden bör stoppas på grund av risken att klaner ”tar över” föreningar och att de boendes livssituation därmed försämras genom att kooperativ av den typ som fungerat synnerligen väl i Sverige i ett sekel inte skapas i utanförskapsområden.

Någon underbyggnad för argumentet presenteras däremot inte, trots att det i Göteborg i dag finns bostadsrättsföreningar i de så kallade utanförskapsområdena. Artikeln går dessutom stick i stäv med den forskningsrapport som gav belägg för stora positiva resultat av ombildningarna i Tynnered med flera områden 2005.

Tydligt partsintresse

Artikeln är däremot ovanligt tydlig i sitt uttryck för att representera ett partsintresse. I formuleringen ”Fastighetsägare, kommun och polis är kärnan som tillsammans kan vända utvecklingen.” talar Heikel tydligt om att den enorma och helt avgörande resurs som de boende är, inte har en del i hennes modell. Med tanke på hennes betoning av risker med bostadsrätter och nedtoning av de boendes roll borde hon också argumentera för att den relativt stora nyproduktion av bostadsrätter som sker i de utsatta områdena stoppas.

De problem som finns — och som blivit tydliga i samband med ett par synnerligen illa genomförda ombildningar som genomförts i Malmö under det senaste decenniet — kan hanteras. En väg är att allmännyttan stannar kvar som delägare i husen efter ombildningen. En annan är att HSB, Riksbyggen, SBC eller andra existerande organisationer organiseras i ombildningar och driften av den efter konverteringen. Alla möjligheter finns om man är medveten om de problem och risker som finns. Det är helt orimligt att vi som samhälle anpassar oss efter och kapitulerar inför de kriminella nätverken genom att låta dem förhindra alla andra boendes möjligheter att ta ett gemensamt ansvar i kooperativ.

Engagera de boende

I linje med de erfarenheter som redan finns från Tynnered och som är väl underbyggda kan sådana förändringar engagera de boende och civilsamhället i områdena, som i motsats till Heikels resonemang är den överlägset viktigaste resurs som existerar. I ljuset av den utflyttning av familjer som etablerar sig på arbetsmarknaden och socialt i det svenska samhället som pågått från dessa områden sedan 1970 — och som enligt all tillgänglig erfarenhet kommer att fortsätta om inte utvecklingen nu till sist bryts strukturellt — har vi inte råd att välja Heikel-modellen.

De erfarenheter som gjorts i Malmö de senaste åren är en varningsklocka som pekar på risker.

Vi är däremot övertygade om att väl genomförda ombildningar kan förändra den negativa utvecklingen. De erfarenheter som gjorts i Malmö de senaste åren är en varningsklocka som pekar på risker. Väl genomförda kan däremot bostadsrätter fungera som den resurs de varit i ett sekel på den svenska bostadsmarknaden: de frigör resurser för allmännyttan, de skapar en väl fungerande blandstad och de låter medborgare förankra sig i de fastigheter och områden de bor.

Martin Wannholt, kommunalråd
Jan Jörnmark, byggnadsnämnden och Framtiden
Patrik Höstmad, fastighetsnämnden

Länk till artikeln i GP >>

Välkommen till Frihamnsdagarna


Välkommen till Frihamnsdagarna

När: fredag 3 september – lördag 4 september
Öppettider: Fredag: 8:30 – 20:00, Lördag: 10:00 – 19:00
Var: Bananpiren i Frihamnen eller streamat

Besök Demokraterna på Frihamnsdagarna
Demokraterna kommer att delta på Frihamnsdagarna som arrangeras på Bananpiren nu på fredag och lördag, 3-4 september.
På Frihamnsdagarna kan du möta politiker, lyssna på livemusik, delta i samhällsdebatten eller äta något gott från en food truck. Temat för arrangemanget är demokrati, framtid och hållbarhet. Det kommer hållas ett 100-tal seminarier och de politiska partierna kommer att finnas på plats. Hela programmet finns att läsa på https://frihamnsdagarna.se/

Martin håller tal
De politiska partierna kommer under de två dagarna hålla tal och först ut är Demokraternas Martin Wannholt som håller sitt tal på fredag kl. 11:10. Passa på att lyssna live. Vi kommer att dela länken i sociala medier, men det kommer även gå att lyssna på Martins tal i efterhand.

Demokraternas tält
Om du besöker Frihamnsdagarna måste du komma förbi Demokraternas tält. Det kommer att bemannas med kunniga förtroendevalda Demokrater inom olika områden. Restriktioner tillåter oss bara att bemanna tältet med 2-3 personer. Passa på att besök oss för att prata politik, ställa frågor eller bara säga hej.

Besök på plats
Antal personer på området är begränsat till 600 enligt rådande restriktioner. Om området är fullt sker insläpp i takt med att besökare lämnar. Frihamnsdagarnas hemsida kommer att uppdateras löpande med aktuellt antal besökare på plats.

Allt streamas
På grund av begränsat antal deltagare kommer hela programmet att streamas. Gå in på  Frihamnsdagarnas Webb-TV för att få länkar till de olika programpunkterna.

Hoppas vi ses!